Home Page › Brunch ›
Schnecken
Heerlijke, gevulde kaneelbroodjes met een kleverige siroop.
Er zijn een aantal websites die ik volg. Een daarvan is Mouthfuls of Heaven een blog van twee vrouwen die alle recepten uit ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw’ van Nigella Lawson aan het koken zijn. Helaas doen ze dit niet zo heel vaak (er kunnen gerust een paar maanden tussen de berichten zitten), maar ik vind het altijd enorm fascinerend. Ze kiezen een recept, maken het en vertellen vervolgens wat ze ervan vinden. Dat helpt weer bij het kiezen van recepten die ik nog wil maken.
Een tijdje terug (in oktober) publiceerden ze een enthousiast bericht over schnecken (‘The verdict: OMG THESE ARE AMAZING!! I think this is my favourite recipe so far! Both to cook and especially to eat. Oh my.’). Het was eigenlijk geen recept dat me speciaal opgevallen was (misschien door het ontbreken van een foto), maar sindsdien staat het al op mijn ‘to do’ lijstje. Ze zijn nu een uurtje uit de oven en (OMG they were totally right!) echt… wat een ontzettend lekkere broodjes! Eigenlijk zijn ze een beetje over the top, erg zoet, maar oh zo lekker. Op Mouthfuls of heaven geven ze de tip om het vooral te maken als je voor meerdere mensen bakt (bij voorkeur 12), al zijn ze gelukkig de volgende dag ook nog heerlijk als je ze even in de magnetron stopt. Het kost even wat tijd, maar ach, een deel van het plezier in bakken is genieten van het proces!
Probeer ook eens bosbessenpannenkoeken, scones of brioche.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gram wit broodmeel
- 50 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 7 gram gedroogde gist
- 75 gram boter
- 150 ml melk
- 2 grote eieren
Voor de siroop
- 125 gram boter
- 2 eetlepels bruine suiker
- 4 eetlepels ahornsiroop
- 3 eetlepels golden syrup
- 200 gram walnoten
Voor de afwerking
- 1 groot ei
- 2 eetlepels melk
Voor de vulling
- 50 gram kristalsuiker
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel kaneel
& een muffinvorm en een bakblik
Bereidingswijze & foto's
-
Maak eerst het deeg. Meng de bloem, de suiker, het zout en de gist in een grote kom.
-
Laat de boter in de melk smelten. Laat even afkoelen en klop dan de eieren erdoorheen.
-
Roer het botermengsel door het bloemmengsel en kneed het deeg voor 10 minuten met de hand of 5 minuten in een machine met een deeghaak. Vorm het deeg tot een bal.
-
Vet een kom in met zonnebloemolie. Leg het deeg erin en draai hem om zodat ook de bovenkant vettig is. Bedek de kom met plastic folie en laat een uur op een warme plek rijzen.
-
Maak de siroop. Klop de boter romig met de suiker. Voeg de ahornsiroop en golden syrup toe en klop tot een romig mengsel.
-
Vet de muffinvorm in.
-
Schep in elk vormpje een eetlepel van de siroop (het is een dik botermengsel maar wordt in de oven een siroop). Verdeel de walnoten over de gaten.
-
Sla het deeg als het gerezen is terug en kneed het een paar keer. Bestuif een werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Rol met een deegroller uit tot een grote rechthoek van ongeveer 30 x 60 cm. De lange kant moet naar je toe liggen.
-
Klop het ei los met de melk. Gebruik een kwast om het deeg te bestrijken met het eiermengsel (je gebruikt lang niet alles).
-
Maak de vulling. Meng de suiker met de bruine suiker en de kaneel. Bestrooi het deeg met de vulling en verdeel met een lepel over de lap deeg.
-
Rol het deeg op vanaf de lange zijde die het dichtst bij je ligt. Je krijgt een grote, worstvormige rol. Rol zorgvuldig en stevig maar ook niet te strak.
-
Verdeel de rol in 12 dikke plakken. Zet ze met de gesneden kant in de muffinvormpjes (in de siroop). Laat de broodjes nog 20 minuten rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C.
-
Bak de broodjes 20 minuten in de oven of totdat ze goudbruin zijn.
-
Zet een groot bakblik op de muffinvorm en draai hem om. De schnecken staan nu met de onderkant naar boven. Haal eventueel noten die in de muffinvorm zijn blijven steken eruit en leg ze op de schnecken. Laat even afkoelen en dig in!
2 Reacties
• Eva op 21 June 2012 ∞
• Lisa op 22 June 2012 ∞