Rozijnenscones

Lekkere Engelse scones met rozijnen!

Het is alweer een tijdje geleden, maar in augustus en september heb ik, na een tip van Karin van koken.blogo.nl, braaf voor de televisie gezeten op dinsdagavond. Op BBC2 zonden ze namelijk The great British bake-off uit. Een wedstrijd voor amateurbakkers uit het Verenigd Koninkrijk die elke week om een thema heen iets moesten bakken. Al in de tweede aflevering, meen ik me te herinneren, gingen ze scones maken van Paul Hollywood. Nou ben ik altijd op zoek naar nieuwe recepten en die scones zagen er echt fantastisch lekker uit. Meteen het recept uitgeprint en nu dan eindelijk gemaakt! Ik heb er rozijnen aan toegevoegd, wat erg lekker was, maar je kunt ze ook gewoon weglaten. Ik heb het recept gehalveerd, je krijgt dan vijf scones. Het geheim van het maken van scones is dat je het deeg zo min mogelijk bewerkt, anders worden ze taai.

Invriezen

Scones zijn het lekkerst als ze net warm uit de oven komen. Soms is dat lastig te plannen, omdat je bijvoorbeeld ook nog andere dingen wilt doen en geen tijd hebt om rustig het deeg uit te rollen etc. Toen ik deze scones laatst voor een high tea maakte, heb ik ze ingevroren. Het is heel makkelijk en je verliest niks aan smaak. Volg het recept tot en met stap 7. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de vriezer. Laat ze een uur staan en haal de bakplaat vervolgens uit de vriezer. Stop de bevroren scones in een luchtdichte zak die geschikt is voor de vriezer. Als je ze wilt gaan bakken, verwarm je eerst de oven voor op 220°C. Vervolgens haal je de scones uit de vriezer en leg je ze weer op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei (zoals beschreven bij stap 8) en bak ze op dezelfde manier in de oven.

Probeer ook eens bagels, kaasscones of schnecken.

engelse scones fruitscones scones scones met rozijnen
Rozijnenscones
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
5 stuks

Ingrediënten

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • 250 gram wit broodmeel
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 125 ml melk
  • 50 gram rozijnen
  • 1, voor de bovenkant ei

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Was de rozijnen.

  2. Stop 200 gram van de bloem in een grote kom en voeg de boter in blokjes toe. Wrijf de boter in de bloem met je vingers totdat het mengsel lijkt op broodkruimels. Rozijnenscones - 001

  3. Voeg de suiker, 1 ei en het bakpoeder toe en roer met een houten lepel zachtjes door elkaar. Rozijnenscones - 005 Rozijnenscones - 006

  4. Voeg de helft van de melk toe en blijf voorzichtig roeren met de houten lepel. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de melk toe totdat je een zacht, nattig deeg hebt (ik hoefde niet alle melk toe te voegen). Voeg de rozijnen toe en roer voorzichtig door elkaar. Rozijnenscones - 007 Rozijnenscones - 008

  5. Besprenkel een werkblad met bijna alles van de overige bloem. Leg het deeg erop en besprenkel de bovenkant met de rest van de bloem. Vouw het deeg dubbel, draai het 90°C en vouw het nog eens dubbel. Op deze manier krijg je een luchtig deeg. Doe dit een paar keer totdat je een soepel deeg hebt. Gebruik extra bloem als je deeg te plakkerig is. Rozijnenscones - 011

  6. Bestuif het deeg met nog wat bloem en wrijf een deegroller in met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van 2,5 cm. Til de hoeken op en laat zachtjes weer vallen om het deeg te ontspannen. Rozijnenscones - 015

  7. Gebruik een uitsteker of de onderkant van een glas om de scones uit te steken. Leg ze op de bakplaat. Rozijnenscones - 017 Rozijnenscones - 020

  8. Klop het andere ei los met wat zout en bestrijk de bovenkant met het eimengsel zodat ze mooi bruin worden in de oven. Zorg ervoor dat je het eimengsel niet over de randen laat lopen, dan rijzen de scones namelijk niet gelijk. Rozijnenscones - 023

  9. Bak de scones 15 minuten of totdat ze gerezen en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen, snij doormidden en smeer er boter, jam of clotted cream op. Rozijnenscones - 027 Rozijnenscones - 033 Rozijnenscones - 042 Rozijnenscones - 043

Rozijnenscones - 047

9 Reacties

  1. Hoi! ik heb een vraag over de broodmeel. waar kan ik die vinden??meestal vind ik alleen ‘de broodmix’, maar dat bedoelen jullie niet of wel??zelfs bij de natuurwinkel waar ik altijd meel koop hebben ze het niet. alvast bedankt.

    kaja op 28 November 2010

  2. Hoi Kaja, goede vraag. Ik haal mijn broodmeel altijd bij de Makro. Je kunt het ook krijgen bij bijvoorbeeld een molen (http://www.de-zuidmolen.nl/Bas.....38;Hmi=143). De kant-en-klare broodmixen zijn inderdaad niet goed, daar is al gist aan toegevoegd. Je zou het kunnen vervangen door gewone bloem, al kan het resultaat dan iets anders zijn. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 28 November 2010

  3. Met bloem (dat gebruikte ik per ongeluk van de week) werd het deeg rampzalig. Vandaag heb ik ze gemaakt met mix voor wit brood (Koopmans) en de hoeveelheid bakpoeder in Nederlandse theelepels ipv Engelse. Ze waren heerlijk!

    ireen op 26 June 2011

  4. Hoi Ireen, Bedankt voor je reactie! Goed om te weten dat het met bloem niet gaat lukken. Fijn dat ze uiteindelijk toch gelukt zijn!

    Lisa op 26 June 2011

  5. Nu begrijp ik het juist niet meer. Met bloem maakt men toch wit brood? Wat is dan het verschil tussen bloem en wit broodmeel? En waarom lukt het met de één wel en de ander niet?

    Ellen op 26 October 2011

  6. Hoi Ellen, Een groot deel van wit broodmeel bestaat inderdaad uit bloem. In de winkel kun je vaak ‘bloem voor witbrood’ en ‘gewone’ bloem kopen. Vaak zitten in bloem voor witbrood (of wit broodmeel) naast bloem nog een aantal ingrediënten om het extra geschikt te maken voor brood. Een andere soort bloem, bijvoorbeeld bloem voor patisserie, is meer geschikt voor het maken van cakes en taarten omdat het fijner gemalen is. Ik hoop dat het zo duidelijk is. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 26 October 2011

  7. Bedankt voor het recept ik heb ze gewoon met de bloem patisserie van de Lidl gemaakt nou ze waren heerlijk had het stuk met deeg vouwen enzo per ongeluk overgeslagen maar desondanks waren ze heeeeeeeeeerlijk!Zeker voor herhaling vatbaar en de rozijnen maken het toch af

    bedankt!

    rihana op 17 May 2012

  8. Er moet iets ongelooflijk fout zijn gegaan, misschien te dun uitgerold. Ik had er nl. heel veel!?! Misschien was het gewoon te vroeg in de ochtend! Ze waren totaal niet gerezen. Zo vanuit de oven met wat roomkaas en orangecurd smaakten ze nog wel. Maar afgekoeld leken het wel sultana’s en dat is niet ons favoriete biscuitje. De mussen op het terras vonden het wel lekker, want het was zo op.

    jacquellien op 8 October 2012

  9. Ik heb ook altijd meer dan vijf scones met dit recept. Maar je moet ze vooral niet te dun uitrollen, 2½ cm is best hoog, kijk maar eens op een lineaal. Ik had ze laatst ook veel te laag. ;-)

    sigrid op 16 November 2012

Reactie achterlaten