Home Page › Brunch ›
Rozijnenscones
Lekkere Engelse scones met rozijnen!
Het is alweer een tijdje geleden, maar in augustus en september heb ik, na een tip van Karin van koken.blogo.nl, braaf voor de televisie gezeten op dinsdagavond. Op BBC2 zonden ze namelijk The great British bake-off uit. Een wedstrijd voor amateurbakkers uit het Verenigd Koninkrijk die elke week om een thema heen iets moesten bakken. Al in de tweede aflevering, meen ik me te herinneren, gingen ze scones maken van Paul Hollywood. Nou ben ik altijd op zoek naar nieuwe recepten en die scones zagen er echt fantastisch lekker uit. Meteen het recept uitgeprint en nu dan eindelijk gemaakt! Ik heb er rozijnen aan toegevoegd, wat erg lekker was, maar je kunt ze ook gewoon weglaten. Ik heb het recept gehalveerd, je krijgt dan vijf scones. Het geheim van het maken van scones is dat je het deeg zo min mogelijk bewerkt, anders worden ze taai.
Invriezen
Scones zijn het lekkerst als ze net warm uit de oven komen. Soms is dat lastig te plannen, omdat je bijvoorbeeld ook nog andere dingen wilt doen en geen tijd hebt om rustig het deeg uit te rollen etc. Toen ik deze scones laatst voor een high tea maakte, heb ik ze ingevroren. Het is heel makkelijk en je verliest niks aan smaak. Volg het recept tot en met stap 7. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de vriezer. Laat ze een uur staan en haal de bakplaat vervolgens uit de vriezer. Stop de bevroren scones in een luchtdichte zak die geschikt is voor de vriezer. Als je ze wilt gaan bakken, verwarm je eerst de oven voor op 220°C. Vervolgens haal je de scones uit de vriezer en leg je ze weer op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei (zoals beschreven bij stap 8) en bak ze op dezelfde manier in de oven.
Probeer ook eens bagels, kaasscones of schnecken.
Ingrediënten
Alle ingrediënten op kamertemperatuur
- 250 gram wit broodmeel
- 40 gram roomboter
- 40 gram kristalsuiker
- 1 ei
- 2,5 theelepel bakpoeder
- 125 ml melk
- 50 gram rozijnen
- 1, voor de bovenkant ei
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 220°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Was de rozijnen.
-
Stop 200 gram van de bloem in een grote kom en voeg de boter in blokjes toe. Wrijf de boter in de bloem met je vingers totdat het mengsel lijkt op broodkruimels.
-
Voeg de suiker, 1 ei en het bakpoeder toe en roer met een houten lepel zachtjes door elkaar.
-
Voeg de helft van de melk toe en blijf voorzichtig roeren met de houten lepel. Voeg vervolgens beetje bij beetje de rest van de melk toe totdat je een zacht, nattig deeg hebt (ik hoefde niet alle melk toe te voegen). Voeg de rozijnen toe en roer voorzichtig door elkaar.
-
Besprenkel een werkblad met bijna alles van de overige bloem. Leg het deeg erop en besprenkel de bovenkant met de rest van de bloem. Vouw het deeg dubbel, draai het 90°C en vouw het nog eens dubbel. Op deze manier krijg je een luchtig deeg. Doe dit een paar keer totdat je een soepel deeg hebt. Gebruik extra bloem als je deeg te plakkerig is.
-
Bestuif het deeg met nog wat bloem en wrijf een deegroller in met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van 2,5 cm. Til de hoeken op en laat zachtjes weer vallen om het deeg te ontspannen.
-
Gebruik een uitsteker of de onderkant van een glas om de scones uit te steken. Leg ze op de bakplaat.
-
Klop het andere ei los met wat zout en bestrijk de bovenkant met het eimengsel zodat ze mooi bruin worden in de oven. Zorg ervoor dat je het eimengsel niet over de randen laat lopen, dan rijzen de scones namelijk niet gelijk.
-
Bak de scones 15 minuten of totdat ze gerezen en goudbruin zijn. Laat ze afkoelen, snij doormidden en smeer er boter, jam of clotted cream op.
9 Reacties
• kaja op 28 November 2010 ∞
• Lisa op 28 November 2010 ∞
• ireen op 26 June 2011 ∞
• Lisa op 26 June 2011 ∞
• Ellen op 26 October 2011 ∞
• Lisa op 26 October 2011 ∞
• rihana op 17 May 2012 ∞
• jacquellien op 8 October 2012 ∞
• sigrid op 16 November 2012 ∞