Home Page › Brunch ›
Focaccia
Een heerlijk, zacht, Italiaans brood.
Dit is een heerlijk brood en het laat zich makkelijk invriezen. Lekker om bij een salade te eten. Het recept komt uit ‘Bread’ van Daniel Stevens. Ik had een grotere bakvorm moeten pakken, want bij mij werd het brood nogal dik. Je kunt hier zelf nog toppings aan toevoegen (verse rozemarijn, olijven, tomaatjes etc.).
Probeer ook eens chelsea buns, crumpets of haardbrood.
Ingrediënten
- 500 gram wit broodmeel
- 5 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 325 ml warm water
- 1 eetlepel olijfolie
- Extra, om te besprenkelen olijfolie
- Om te besprenkelen zeezout
Bereidingswijze & foto's
-
Meng het broodmeel, de gist, het zout en het water in een kom. Kneed met een mixer met deeghaak op een lage stand tot een kleverig deeg. Voeg de olie toe en mix voor 10 minuten totdat je een glanzend, zijdeachtig deeg hebt.
-
Vet een andere kom in met een beetje olijfolie en leg het deeg erin (dit zorgt ervoor dat de buitenkant niet plakt). Draai het om in de kom, zodat alle kanten bedekt zijn met een dun laagje olijfolie. Bedek de kom met plastic folie en laat een uur rijzen of totdat het verdubbeld is in omvang.
-
Bestuif een werkblad met bloem. Leg het deeg erop en duw het met je vingers in de vorm van een rechthoek. Vet een rechthoekige bakvorm (26 x 36 cm) lichtjes in met olijfolie en leg het brood erin. Verdeel het gelijk over de bodem. Laat nu nog eens een half uur rijzen in de vorm (bedekt met een theedoek).
-
Verwarm de oven voor op 250°C. Duw met je vingers gaten in het deeg (totdat je bijna op de bodem bent). Besprenkel de bovenkant met olijfolie en bestrooi met wat zeezout (en eventuele andere toppings).
-
Bak het brood 10 minuten in de oven. Draai dan de temperatuur naar 200°C en bak nog eens 10 minuten. Laat even afkoelen op een rooster en serveer dan. Als je het wilt invriezen, moet je het brood eerst helemaal laten afkoelen. Pak het dan in met plastic folie en leg in de vriezer (eventueel in stukken).
2 Reacties
• Hiske op 20 August 2011 ∞
• Karoline op 23 January 2012 ∞