Engelse crumpets

Gebakken broodjes uit Engeland!

Eigenlijk zijn crumpets net grote poffertjes met gaten erin. Ze worden in Engeland geroosterd en gegeten met boter (ik vind ze ook erg lekker met jam). Dit is de derde keer dat ik een recept voor crumpets heb geprobeerd en eindelijk zijn ze gelukt! Al eerder probeerde ik ze te maken met een recept van Rachel Allen en een recept dat ik op het internet had gevonden, maar allebei lieten ze niet die karakteristieke gaatjes zien aan de bovenkant. Toen ze dit keer verschenen in de pan, kon ik dan ook een vreugdedansje niet onderdrukken!

Om crumpets te maken heb je bakringen nodig en veel geduld. Je moet de bakringen goed invetten, anders bakken ze aan. Ook moet het vuur precies goed zijn (anders is de onderkant zwart zodra de crumpets gaar zijn). Per crumpet ben je ongeveer 6 – 8 minuten aan het bakken, dus het is handig om meerdere bakringen te hebben. Wij hadden er twee, maar dat duurde nogal lang. Nou ben ik niet de meest geduldige persoon op aarde, dus nadat ik er een paar op de ‘traditionele’ manier gemaakt had, heb ik ze gewoon zonder bakring gebakken. Je krijgt dan kleine pannenkoekjes (die ze ‘pikelets’ noemen).

Het recept komt uit het geweldige boek Bread van Daniel Stevens. Probeer ook eens pain aux raisin, rozijnenscones of schnecken.

crumpets. engelse crumpets engelse broodjes
Engelse crumpets
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
12 stuks

Ingrediënten

  • 450 gram bloem
  • 350 ml warme melk
  • 350 ml warm water
  • 5 gram gedroogde gist
  • 8 gram zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Om te bakken zonnebloemolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng in een kom de bloem, de melk, het water en de gist. Klop met een garde door elkaar. Je hebt nu een glad beslag. Bedek met folie en laat 2 uur op een warme plek rijzen (je kunt het ook 3 – 4 uur laten staan). Focaccia - 001 Focaccia - 004 crumpets Crumpets - 003

  2. Meng het zout en het bakpoeder vlak voor het bakken door het beslag. Crumpets - 007

  3. Zet een grote bakpan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Vet de bakringen en de bakpan in met olie. Crumpets - 004

  4. Zet de bakringen in de pan en vul ze met ongeveer 2 cm beslag. Het beslag moet in de ring blijven en na een paar minuten krijg je heel wat bubbels te zien (voeg, als dit niet gebeurt, eventueel nog wat water of bloem toe aan het beslag). Wacht tot de bovenkant bijna droog is (ongeveer 5 – 6 minuten) en draai de ring dan om. Bak de onderkant nog eens 2 minuten of totdat hij goudbruin is. Bak zo alle crumpets. Crumpets - 008 Crumpets - 013 Crumpets - 015 Crumpets - 016

  5. Serveer de crumpets met boter en eventueel met jam. Je kunt ze invriezen, pak ze dan goed in met folie.

Crumpets - 020

2 Reacties

  1. ooit eens in engeland gegeten, en lékker !!! via via de naam achterhaald, en met jullie ervaren recept absoluut eens (en vaker) maken. ik denk dat ze lekker zijn met alles wat een beetje wegsmelt in die gaatjes, dus zoet of hartig. bedankt weer, pim.

    pim op 19 May 2012

  2. Ja!! gelukt! En ze smaken nog lekkerder dan de kant en klare crumpets waar ik in Australie kilo’s van ben aangekomen;) Nu heb ik ze zelfs in 3 formaten omdat de bakringen alleen in setjes van 3 verschillende maten te koop waren hier in het dorp. Overigens heb ik de bakringen ingevet met boter en bestoven met meel, zo lieten de crumpets heel makkelijk los voor het omdraaien.

    Wietske op 29 January 2013

Reactie achterlaten