Home Page › Zoetigheid › Taart ›
Dubbele Nijntjetaart
Perfect als verjaardagstaart!
Deze taart hebben we gemaakt voor de verjaardag van ons nichtje Zoë. Omdat het een taart is met twee lagen, moet je voor de onderste laag plastic dowels (ondersteuners) gebruiken. Deze stokjes dragen vervolgens het gewicht van de bovenste laag, waardoor de taart niet in kan zakken. Voor de bloemen op de bovenkant heb ik uitstekers gebruikt. Je kunt marsepein of fondant gebruiken. Fondant droogt sneller uit, dus het is het beste om de buitenkant van de taarten te bekleden met marsepein. De figuurtjes kun je het beste van fondant maken, dat is namelijk makkelijker te kneden en het is te krijgen in wit (wat handig is voor de 3d-figuur van Nijntje op de bovenkant).
Je kunt de cakebodems het beste een dag eerder maken, zodat ze stevig genoeg zijn en minder kruimelen. Zorg wel dat je de taarten helemaal laat afkoelen en pak ze vervolgens goed in met plastic folie. Wij hebben voor een simpele vulling (aardbeienjam) gekozen, maar je kunt allerlei soorten vullingen gebruiken. Voor de kleine bloemetjes gebruikten we deze uitsteker. Voor de grote bloemen op de bovenkant gebruikten we deze set.
Probeer ook eens deze enkele taart van Nijntje, chocoladetaart met marsepein of chipolatataart.
Ingrediënten
Voor de taart van 24 cm
- 50 gram roomboter
- 180 gram kristalsuiker
- 4 eieren
- 110 gram bloem
- 100 gram maïzena
- snufje zout
- 24/26 cm kartonnen taartbodem
- 3 plastic dowels
Voor de taart van 15 cm
- 30 gram roomboter
- 115 gram kristalsuiker
- 3 kleine eieren
- 70 gram bloem
- 60 gram maïzena
- snufje zout
- 15 cm kartonnen taartbodem
Voor de botercrème en vulling
- 200 gram roomboter
- 400 gram poedersuiker
- 2 theelepels vanille-extract
- 500 gram aardbeienjam
Voor de bovenlaag
- 1000 gram marsepein
- 500 gram fondant
- Naar keuze voedings- kleurstof
- Ter decoratie zilveren balletjes
- Ter decoratie uitstekers
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 175°C. Zorg dat alle ingrediënten voor de taarten op kamertemperatuur zijn.
-
Begin met de eerste taart (24 cm). Smelt de boter op laag vuur. Laat afkoelen terwijl je verder gaat met het beslag.
-
Bekleed de onderkant van een springvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in.
-
Zet een pan met kokend water op het vuur en zet er een hittebestendige kom boven (de kom mag het water niet raken!). Klop de eieren met een elektrische mixer los in de kom. Voeg een snufje zout toe en schep dan eetlepel voor eetlepel de suiker erbij. Blijf 2 – 3 minuten kloppen. Haal dan de kom van de pan af en blijf kloppen tot de massa is afgekoeld.
-
Zeef de bloem en de maïzena samen in een kom en vouw ze met een spatel in het eiermengsel.
-
Roer de gesmolten boter door het beslag.
-
Giet het beslag in de vorm en bak voor 30 – 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant heel licht goudbruin is. Steek een prikker in de taart om te controleren of hij gaar is. Laat de cake 15 minuten afkoelen, gebruik eventueel een mes om de randen los te snijden en klik dan de vorm open. Laat de cake verder afkoelen op een rooster. Halveer daarna de cake met een scherp mes.
-
Herhaal hetzelfde proces met de taart van 15 cm. Bak de taart 15 – 20 minuten en steek er een prikker in om te controleren of hij gaar is. Laat wee 15 minuten afkoelen en haal de cake dan uit de vorm. Laat helemaal afkoelen op een rooster. Pak allebei de taarten goed in met plastic folie en laat ze een dag staan.
-
Meng de ingrediënten voor de botercrème in de keukenmachine. Je kunt dit ook met de hand doen, maar dan moet je de poedersuiker wel zeven.
-
Gebruik een taartzaag of een scherp mes om de cakes te halveren. Leg een 24 cm cakebodem op kartonnen taartbodem.
-
Stop 4 eetlepels botercrème in een spuitzak en spuit dit op de randen van de onderste bodem, dit zorgt ervoor dat de vulling er niet uitloopt. Vul de binnenkant met aardbeienjam. Leg de andere bodem op de taart. Besmeer de zijkanten en de bovenkant met botercrème.
-
Bestuif een werkblad lichtjes met poedersuiker. Rol de helft van de marsepein dun uit totdat het groot genoeg is om over de taart heen te leggen. Je hebt een lap marsepein nodig die de hele taart gaat bedekken, dus maak hem een stuk groter dan 24 cm. Til de marsepein op de taart en duw de marsepein zachtjes vanaf het midden van de bovenkant verder naar de zijkanten en naar beneden. Snij de overtollige marsepein aan de onderkant weg. Gebruik eventueel een smoother om de taart mooi glad te maken. Wij hebben het taartkarton aan de onderkant ook bekleed, maar dat hoeft niet. Zet de taart apart.
-
Neem de kleinere taart en leg de onderkant op de kleine kartonnen taartbodem. Bespuit de randen weer met botercrème en vul met jam. Leg de andere taart erop en besmeer de buitenkant met botercrème. Rol een stuk marsepein uit totdat het over de taart heen past en herhaal het bekleden op dezelfde manier als bij de taart van 24 cm.
-
Steek een de dowel in de onderste taart (zorg dat je even kijkt waar ze dadelijk moeten, zodat je niet onnodig gaten in de taart steekt). Snij ze met een scherp mes op de juiste grootte, ze moeten een klein stukje boven de taart uit steken, zodat het gewicht echt op de dowels ligt en niet op de onderste taart. Verdeel de dowels goed en zorg dat je even kijkt of ze wel precies onder de bovenste taart zullen vallen. Leg vervolgens de kleine taart op de grote taart.
-
Neem een stuk wit fondant en rol het uit. Snij er een langwerpig stuk fondant af die als een band om de bovenste laag kan worden gelegd. Dit maskeert meteen het gebruik van de dowels. Neem 4 eetlepels poedersuiker en meng het in een bakje met een paar druppels water totdat je een dikke pasta hebt. Gebruik dit mengsel als lijm voor de decoratie.
-
Steek de bloemen uit en druk in elke bloem een zilveren balletje (als ze uit de bloemen vallen, gebruik dan een klein beetje van het poedersuikermengsel om ze vast te plakken). Plak de bloemen op de bovenkant van de taart met behulp van het poedersuikermengsel. Druk de kleine bloemetjes uit en verdeel ze over de taart (plak ze weer vast). Gebruik uitstekers voor de letters en voor de achterkant van de letters.
-
Kneed het 3d-figuur van Nijntje van fondant. Maak het hoofd apart van het lichaam en gebruik een cocktailprikker om het hoofd op het lichaam te zetten.
-
Pak de taart losjes in met plastic folie. Als je de taart een dag later serveert, moet je de taart in de koelkast bewaren (door de botercrème). Zorg dan wel dat je de taart in een kartonnen doos of plastic zak bewaart.
3 Reacties
• Romy op 6 January 2012 ∞
• Marian op 7 January 2012 ∞
• Lisa op 8 January 2012 ∞