Havermoutkoekjes met rozijnen

Lekkere krokante havermoutkoekjes met rozijnen. Deze koekjes zijn qua structuur te vergelijken met een mueslireep. Je kunt dit recept aanpassen en bijvoorbeeld noten of andere gedroogde vruchten toevoegen.

Dit zijn simpele en gezonde koekjes. Ze bevatten alleen havermout, rozijnen en wat water en boter om het geheel te binden. Dat betekent echter niet dat ze niet yummie zijn, integendeel! De rozijnen geven de koekjes een lekkere zoete smaak en de havermout wordt lekker krokant. Je kunt de koekjes bewaren in een luchtdichte koekjestrommel. Ze blijven op die manier het langste goed.

Kijk ook eens bij appelmoesmuffins, mueslimuffins of plaatkoek met gedroogd fruit.

Havermoutkoekjes met rozijnen
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
16 koekjes

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 75 – 200 ml kokend heet water
  • 100 gram gewassen rozijnen

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 200°C

  2. Doe de havermout met het bakpoeder in een kom en roer het door elkaar.

  3. Roer met een houten lepel de gesmolten boter door de havermout heen.

  4. Voeg de rozijnen toe. 3229698902_1796dd05e21

  5. Voeg nu het kokend hete water toe. Je wil genoeg water om een samenhangend deeg te creëren. Ik had ongeveer 1,5 dl water nodig.

  6. Schep het havermoutdeeg in een (met bakpapier beklede) ovenschaal. Druk met een houten lepel het geheel plat. 3228857435_4db3676ce81

  7. Bak voor 30 minuten in de oven (eventueel langer) totdat het geheel een goudbruin kleurtje heeft.

  8. Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd de afgekoelde koek in blokjes met een scherp mes.

3229732206_282450dfb41

6 Reacties

  1. Dat was een makkelijk recept! Ze staan nu in de oven, ben benieuwd!

    Iris op 13 September 2009

  2. Mijn dochter viert straks haar afscheid op de peuterspeelzaal en om de andere moeders te laten zien dat je ook heel makkelijk iets gezonds kunt trakteren, besloot ik havermoutkoekjes te bakken. Alleen was ik daar gister niet meer aan toegekomen. Nu dus nog even snel op internet op zoek naar een recept zonder suiker. En zonder ei, want die heb ik niet in huis. O en bij gebrek aan bakpoeder heb ik net bij de buurvrouw bloem geleend. Ze staan nu in de oven, dus ben erg benieuwd!

    Kim op 13 October 2010

  3. Opgeslagen bij favorieten!

    Heb pas een paar dingen gezien en al helemaal enthousiast over deze site..! Ga hier zeker terugkomen en nog meer lekkere recepten uitproberen..

    Heb vandaag havermout gekocht en ga er nu lekker deze koekjes van bakken!

    Ann' op 22 August 2011

  4. ook opgeslagen bij favorieten heb ze net gemaakt voor mijn ma die op dieet is. dus het leek me geschikt. ze ligt nu in de oven, dus ben benieuwd!

    sarah op 29 February 2012

  5. Ze staan nu in de oven :) Ik heb er zelf nog 100 gram lijnzaad bij gedaan en sojamelk ipv water genomen! Ik ben benieuwd :D

    De mango cranberry cake op jullie site is trouwens overheerlijk!

    Cindy op 26 March 2012

  6. Ontzettend makkelijk recept, super! Maar ik zou echt aanraden om er meer rozijnen in te doen, want alleen een hapje havermout smaakt naar niks. Ik zou zelf er 250 gram rozijnen in doen.

    Saskia op 13 October 2012

Reactie achterlaten