Flapjacks

Echte Engelse flapjacks!

Ik denk niet dat ik ooit van flapjacks had gehoord voordat ik een half jaar in Engeland ging wonen. Al snel maakte ik kennis met deze oer-Engelse koek en veroverde het een plekje in mijn lijst van ‘favoriete snacks’. Al was het alleen maar om de geweldige naam: een flapjack. Deze lekkernij komt neer op een snack van gebakken havermout, te vergelijken met een mueslireep. Er is volop te variëren met dit recept, meng er bijvoorbeeld eens stukjes gedroogd fruit of stukjes noot doorheen.

Probeer ook eens mueslikoekjes met kokos, jamkoekjes of mini Victoria sponge cakes.

Flapjacks
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 stuks

Ingrediënten

  • 250 gram havermout
  • 125 gram boter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 3,5 eetlepel honing

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 190°C

  1. Smelt de boter in een pan. Voeg de honing en suiker toe en roer totdat de suiker opgelost is. DSC_0241 DSC_0247

  2. Beleg een rechthoekig bakblik (ongeveer 20 cm lang) met bakpapier.

  3. Meng de havermout door het botermengsel. Schep het in het bakblik en duw plat met een houten lepel. DSC_0250 DSC_0253 DSC_0255

  4. Bak de flapjacks voor 30 minuten in de oven. De bovenkant moet goudbruin zijn. Bak de flapjacks niet te lang, om te voorkomen dat ze een aangebrand smaakje krijgen. Laat de flapjacks helemaal afkoelen (dit zorgt ervoor dat de koek hard wordt). Snij de koek in stukken. DSC_0288

DSC_0332

één link van een andere site

  1. Van picturetime « Li-blog op 23 November 2010

9 Reacties

  1. Thank you for a great recipe and great picture :-)

    pontch op 28 July 2009

  2. Dit zijn GEEN glutenvrije koekjes!! Havermout is VERBODEN in een glutenvrij dieet!

    Evelyne Halsberghe op 2 August 2010

  3. Bedankt voor de tip!

    Lisa op 6 August 2010

  4. Ik heb ze net gemaakt. Heerlijke koekjes.

    Alleen is mijn oven wat te ‘sterk’ (boretti). Na 15tal minuten begon het al bruinig te zien en heb ik hem op 150graden gezet, en na 25minuten er uitgehaald. Ik denk net voordat hij gaat beginnen te verbranden of toch op het randje.

    Met als gevolg dat hij niet echt stevig is. Ofwel komt dit omdat ik hem niet heb laten afkoelen en toch al een stuk heb afgesneden :)

    Mp op 29 March 2011

  5. Ik heb dit nu al vele malen gemaakt want het is gewoonweg heerlijk! Dit is fantastisch om mee te nemen bij dagjes uit of gewoon als ontbijt/snack. Ter variatie doe ik er ongeveer een eetlepel kaneel bij en een handjevol rozijnen. Wel de rozijnen bedekken want anders worden ze hard. Alleen als flapjack vind ik havermout lekker, heel erg bedankt voor het posten van het recept!

    Rowena op 7 August 2011

  6. @ Mp Het is wel belangrijk om hem eerst te laten afkoelen. Daar wordt hij stevig van ;).

    @Rowena Hartstikke leuk om te horen! En die variaties klinken ook lekker. Gaan we snel een keer proberen.

    Lisa op 10 August 2011

  7. Als je de havervlokken van het merk Semper neemt heb je wel glutenvrije haver. En is dit een lekker glutenvrij koekje.

    Marloes op 13 March 2012

  8. Hoi! Dit lijkt me een leuk recept: lekker, gemakkelijk en zo kom ik eindelijk eens door m’n havermout heen ;)

    Ik vraag me echter af: als ik de helft van de ingrediënten gebruik, hoe lang moeten ze dan in de oven? Ook de helft van de tijd? Ik kan natuurlijk ook de helft in de vriezer doen, maar ik weet niet of ze na het ontdooien nog lekker zijn. Misschien hebben jullie advies?

    En is het mogelijk om de suiker weg te laten, of dient het ook als ‘plakmiddel’?

    Karin op 18 February 2013

  9. Om m’n eigen vraag te beantwoorden voor degenen die ook minder willen maken: ik had hem zo’n 20 minuten in de oven en toen was hij ietsje aangebrand (maar nog wel errug lekker!). Je moet inderdaad de rozijntjes onder de havermout stoppen, anders verbranden ze :(

    Karin op 20 February 2013

Reactie achterlaten