Karamelkoek met walnoten

Voor de liefhebbers van shortbread: een heerlijke koek met walnoten en karamel!

Dit is een variatie op een millionaire’s shortbread, alleen gebruik je voor deze versie geen zoete, gecondenseerde melk. Het is een heerlijke zoete, koek met een lekkere crunch van de walnoten.

Probeer ook eens Rocky Kerst, Snickers shortbread of plaatkoek met mincemeat.

Rocking around the Christmas tree,
Have a happy holiday
Everyone dancing merrily
In the new old-fashioned way…

Karamelkoek met walnoten
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
16 flinke stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 gram bloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram roomboter
  • snufje zout

Voor de bovenkant

  • 300 gram walnoten
  • 150 gram roomboter
  • 100 gram heldere honing
  • 115 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel ongeslagen slagroom

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg de onderkant van een bakvorm van 23 x 23 cm met bakpapier.

  2. Meng de bloem, suiker, de vanille en het zout in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het mengsel. Kneed het nu goed door totdat je een samenhangend (niet kruimelig) deeg hebt. Karamelkoek met walnoten - 001 Karamelkoek met walnoten - 002

  3. Duw het deeg in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. De bodem is vrij dun, maar dat hoort zo. Bak de onderkant 12 – 14 minuten in de oven of totdat de randen lichtbruin beginnen te worden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Karamelkoek met walnoten - 005 Karamelkoek met walnoten - 008

  4. Verwarm de oven opnieuw voor op 180°C. Hak de walnoten grof.

  5. Meng de boter, honing en basterdsuiker in een steelpannetje. Laat op laag vuur smelten en blijf roeren totdat de suiker opgelost is (breng het mengsel nog niet aan de kook). Karamelkoek met walnoten - 012 Karamelkoek met walnoten - 020

  6. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 3 – 4 minuten koken. Haal de pan van het vuur, voeg de slagroom en de walnoten toe en roer door elkaar. Schep het mengsel meteen op de afgekoelde bodem en verdeel gelijkmatig over de koek. Karamelkoek met walnoten - 021 Karamelkoek met walnoten - 026 Karamelkoek met walnoten - 028 Karamelkoek met walnoten - 030 Karamelkoek met walnoten - 034

  7. Zet de koek in de oven en bak de koek nog eens 25 minuten of totdat de walnoten bruin beginnen te worden. Haal de koek uit de oven en laat helemaal afkoelen. Dek af met folie en zet een uur in de koelkast of totdat de koek goed koud is. Haal hem vervolgens uit de koelkast, pel het bakpapier eraf en snij de koek in stukken. Karamelkoek met walnoten - 036 Karamelkoek met walnoten - 039 Karamelkoek met walnoten - 050

Karamelkoek met walnoten - 057

12 Reacties

  1. Ik heb deze koek gemaakt en veel positieve reacties gekregen en ga het zeker nog een keer maken.

    Laura Plomp op 2 February 2012

  2. Hoi Laura, wat leuk om te horen! Ik ben blij dat hij lekker was. Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 2 February 2012

  3. Ik had een foto van de koek op m’n FB gezet. Hij ziet er net zo lekker uit als dat ie smaakt. Er zullen velen volgen die hem gaan maken!

    Nellie op 6 June 2012

  4. Ik heb deze koek inmiddels al een paar keer gemaakt en altijd een groot succes! Ik maak hem ook wel eens met gemengde noten die ik grof hak. Bedankt voor dit heerlijke recept.

    Monique op 16 December 2012

  5. Kwam dit recept tegen toen ik eigenlijk op zoek was naar een recept voor koek met honing en kaneel. Denk je dat er misschien kaneel door het deeg of de toplaag kan? Zo ja, hoeveel?

    Linda op 18 June 2013

  6. Hoi Linda, je kunt rustig een theelepel kaneel door de bodem doen, lijkt me erg lekker! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 June 2013

  7. De koek is echt heerlijk! Heb hem nu al een aantal keer gemaakt, maar ik merk dat de caramel erg hard wordt met afkoelen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze lekker chewy blijft?

    Sylvana op 5 July 2013

  8. Hoi Sylvana, als je de karamel wat minder lang kookt, blijft hij zachter als hij afkoelt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 11 July 2013

  9. De karamelkoek begon op een gegeven moment te borrelen in de oven en daarna was het mis. Het is nu een harde walnootkoek met een suikerlaag. Enig idee wat er fout ging?

    Tessa op 4 October 2013

  10. Hoi Tessa, het is normaal dat de karamel gaat borrelen, dat gebeurde bij mij ook. Het klinkt alsof de karamel misschien al te hard was (te lang gekookt) voordat je de koek samenstelde, zou dat kunnen? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 27 October 2013

  11. Kan je het maken zonder slagroom? Eventueel vervangen door melk?

    Sylvana op 28 October 2013

  12. Hoi Sylvana, dan zou ik inderdaad melk gebruiken, of koffiemelk. Heb het niet geprobeerd, maar denk dat het wel moet lukken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 28 October 2013

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!