Koekjes!

Vakanties zijn ideaal voor het bakken van koekjes. Koekjes maken is niet alleen leuk, het is ook nog eens een veel beter alternatief dan koekjes kopen in de supermarkt. Koekjes die je in de supermarkt koopt, zitten vaak vol met kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Maak gewoon lekker je eigen verse koekjes, dan weet je ook precies wat erin zit!

Voor lekkere, zachte, eenvoudige koekjes. In dit recept heb ik het basisbeslag gebruikt om twee verschillende soorten koekjes te maken: naturel én met een vleugje chocola. Je kunt met dit basisrecept heel veel verschillende soorten koekjes maken. Kijk bij de variatietips voor ideeën.

Probeer naast deze koekjes eens chocolate chip koekjes, citroenkoekjes of jamkoekjes!

Koekjes!
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
20 koekjes

Ingrediënten

  • 200 gram zachte roomboter
  • 150 gram gezeefde witte basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • boter om in te vetten

Je kunt voor het bakken van koekjes, taart en brood e.d. beter roomboter gebruiken. Het is duurder dan margarine, maar de smaak is veel beter. Bovendien is margarine een kunstmatig product, terwijl roomboter een natuurlijk product is.

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 150°C

  1. Roer in een kom de boter, basterdsuiker, vanillesuiker en het zout schuimig (of stop het in de keukenmachine).

  2. Roer het ei door het beslag. Zorg dat het ei helemaal is opgenomen voordat je verder gaat.

  3. Voeg het zelfrijzend bakmeel in 3 delen toe. Roer goed en zorg dat je aan het eind een egale massa hebt.

  4. Vet een bakblik in of beleg een bakblik met bakpapier.

  5. Maak me een ijslepel of met een spuitzak (als je die niet hebt, gebruik dan een boterhamzakje waar je een puntje afknipt) kleine rondjes. Je kunt het ook met een gewone lepel proberen. De vorm maakt niet heel veel uit. Zorg ervoor dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen. De koekjes zullen tijdens het bakken platter worden. koekje_beslag1

  6. Bak de koekjes 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de koekjes afkoelen en stop ze in een koekjestrommel. Ze blijven dan ongeveer 3 dagen vers.

Heb je niet zoveel koekjes nodig? Vries dan een deel van het deeg in, dit kun je later weer gebruiken als je nog een keer koekjes wil maken.

  1. Voor citroenkoekjes: Voeg 1 eetlepel geraspte citroenschil (alleen de gele schil) toe aan het beslag.

  2. Voor chocoladekoekjes: Meng twee eetlepels cacao met een beetje heet water en roer goed. Voeg dit toe aan het beslag.

  3. Voor koekjes met chocoladestukjes: Rasp 50 gram chocolade en meng dit door het beslag.

  4. Voor koekjes met een chocoladelaagje: Bak de koekjes naturel en laat ze afkoelen. Smelt een reep chocola (melk, puur of wit) en dip de afgekoelde koekjes in de chocola. beslag_vleugje_chocola1

koekjes_vleugje_chocola2

5 Reacties

  1. heb gisteren deze koekjes gemaakt met de chocolade stukjes erin en ze zijn OVERHEERLIJK!!! :) zeer leuke site trouwens ;)

    lesley op 17 September 2011

  2. Hoi Lesley, Hartstikke leuk om te horen. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 September 2011

  3. Ik heb het deeg aangepast omdat ik geen witte basterd suiker in huis heb. 1x deeg met rietsuiker en 1x deeg met bruine basterdsuiker. De laatste wordt goed ontvangen. Geweldige site! ik heb net een kitchen aid gekregen dus ben van alles aan het uitproberen (met name bakken)

    Angelique op 1 July 2012

  4. @ Angelique Wat leuk om te horen en goed om te weten dat het dus ook lekker is met bruine basterdsuiker. Geweldig apparaat hè, ik heb hem nu ook al een tijdje en wil echt niet meer zonder :). Bedankt voor je reactie!

    Lisa op 2 July 2012

  5. de koekjes zitten in de over en ruiken heeeerlijk! :)

    willemijn op 11 September 2012

Reactie achterlaten