Home Page › Zoetigheid › Chocola ›
Karamelkoeken
Deze heerlijke koeken zijn gevuld met karamel en hebben een bovenlaag van chocola.
Ingrediënten
Voor de bodem van zanddeeg
- 175 gram bloem
- 125 gram roomboter
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
Voor de karamelvulling en bovenlaag
- 50 gram roomboter
- 4 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 blikje, ongeveer 400 gram gecondenseerde melk
- 150 gram, melk of puur chocola
Bereidingswijze & foto's
Verwarm de oven voor op 190°C
-
Vet een rechthoekige bakvorm in van ongeveer 20 bij 28 cm.
-
Snijd de boter in blokjes.
-
Zeef de bloem en meng met de suiker.
-
Voeg de boter toe en maak met je vingers een bal van het deeg.
-
Leg de bal in de bakvorm en duw met je handen totdat het deeg zich evenredig verdeeld heeft over de onderkant van de bakvorm. Prik een aantal keer met een vork in de bodem.
-
Bak de bodem voor 20 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen.
-
Smelt de boter in een steelpan.
-
Voeg de suiker en gecondenseerde melk toe en breng het mengsel aan de kook.
-
Laat minstens 10 minuten zachtjes koken, totdat het mengsel stevig genoeg is. De karamel moet aan elkaar plakken en een soort stroperige consistentie hebben.
-
Schep de karamel op de bodem en verspreid over de koek. Laat helemaal afkoelen voordat je de chocoladebovenkant maakt.
-
Smelt de chocola in de magnetron of au bain marie. Verdeel het over de bovenlaag, doe dit zo snel mogelijk om korrels in de chocola te voorkomen.
-
Zet de koek een half uur in de koelkast. Laat hem daarna buiten de koelkast (om te voorkomen dat de koek droog wordt) verder afkoelen.
2 Reacties
• Karin Mijsen op 29 January 2010 ∞
• Lies Capoen op 10 June 2010 ∞