Chocoladetaart met karamel

Een speciale chocoladetaart met een laag karamel, walnoten en ganache.

Dit is weer een fantastisch recept van Dorie Greenspan. De taart kost even wat tijd, maar het is het zeker waard. Dorie maakt deze taart met pinda’s die geroosterd zijn met honing, maar je kunt ook walnoten gebruiken. Bestrooi de taart eventueel met een klein beetje fleur de sel. Volgens Dorie moet je deze taart op kamertemperatuur bewaren, maar wij vonden hem veel lekkerder toen hij een paar uur in de koelkast had gestaan en de ganache een beetje fudgeachtig werd.

Deze taart is ook op een aantal Amerikaanse blogs verschenen, kijk bijvoorbeeld eens hier, hier, hier en hier.

Probeer ook eens deze chocolade-karameltaart, driedubbele chocoladetaart met marshmallowfrosting of deze chocoladetaart met amandelen.

Chocoladetaart met karamel
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 stukken

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 180 gram bloem
  • 60 gram poedersuiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 130 gram ongezouten boter
  • 1 eigeel

Voor de karamel

  • 120 ml ongeklopte slagroom
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel golden syrup
  • 30 gram gezouten boter

Voor de ganache

  • 200 gram pure chocola
  • 280 ml ongeklopte slagroom
  • 60 gram ongezouten boter
  • 80 gram walnoten

Bereidingswijze & foto's

  1. Vet een taartvorm met losse bodem van 23 cm in met boter. Bedek de onderkant met bakpapier. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 09

  2. Begin met het maken van de bodem. Zorg dat de boter ijskoud is. Stop de bloem, de poedersuiker en het zout in een keukenmachine. Pulse een paar keer om het geheel te mengen. Snij de boter in blokjes en verdeel over de bloem. Pulse weer een paar keer, totdat het mengsel lijkt op broodkruim. Klop het eigeel los in een kommetje en giet het langzaam bij het bloemmengsel terwijl de machine draait. Stop met draaien zodra het deeg samen begint te komen. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 01 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 03 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 07 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 10

  3. Haal het deeg uit de bak, kneed het een keer door en duw het deeg in de taartvorm. Verdeel over de bodem, maar probeer wel de structuur van het deeg te bewaren (duw dus niet te hard). Zet de vorm minstens een uur in de vriezer. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 12 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 13

  4. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de glanzende kant van aluminumfolie in en leg met de ingevette kant naar beneden in de bodem. Duw het goed aan tegen de korst. Bak de bodem 25 minuten in de oven. Haal de folie uit de vorm en bak de bodem nog eens 8 minuten. Zet op een rooster en laat afkoelen. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 17 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 18

  5. Zet alle ingrediƫnten voor de karamel klaar. Snij de boter in 4 stukken. Stop de room in een pan en breng aan de kook. Stop ondertussen 3 eetlepels van de suiker in een pan met anti-aanbaklaag. Zet de pan op het vuur en roer met een houten lepel of een vork terwijl de suiker smelt. Bestrooi vervolgens weer met 3 eetlepels suiker en strooi, als die suiker aan het smelten is, de laatste twee eetlepels er ook overheen. Roer de golden syrup erdoorheen en kook de siroop totdat het een goudbruine karamelkleur heeft (pas op dat je de karamel niet laat aanbranden). Chocoladetaart met karamel en walnoten - 20 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 21 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 22 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 24 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 25 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 26 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 27 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 28 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 29

  6. Stap naar achteren en voeg de boter toe. De karamel gaat nu flink bubbelen. Voeg vervolgens de hete room toe. Verlaag de temperatuur en laat de karamel 2 minuten koken (107°C). Giet de karamel in een hittebestendige kom en zet apart terwijl je de ganache maakt. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 30 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 33 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 38 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 39 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 40

  7. Hak de chocola voor de ganache. Stop het in een hittebestendige kom. Snij de boter in 4 stukken. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 42

  8. Breng de room aan de kook en giet meteen de helft over de chocola. Laat 30 seconde staan an klop dan met een garde voorzichtig tot een samenhangend mengsel. Giet de rest van de room erbij en blijf langzaam in cirkels roeren. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 44 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 45 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 46

  9. Voeg de boter stukje voor stukje toe terwijl je zachtjes roert. Roer niet te veel, want hoe minder je roert, hoe donkerder en gladder de ganache zal zijn. Bedek de ganache met een stukje plastic folie dat je recht op de bovenkant van de ganache legt (zodat het luchtdicht is). Zet apart. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 48 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 49 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 50

  10. Rooster de walnoten in een pan zonder boter of olie. Hak ze grof en roer ze dan door de karamel heen met een spatel. Als de karamel te dik is geworden, verwarm hem dan een paar seconde in de magnetron. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 52

  11. Verspreid de karamel over de bodem van de taart, je hebt een dunne laag karamel. Zet de bodem 15 minuten in de koelkast. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 54 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 61

  12. Haal de folie van de ganache af. Zet de kom een keer stevig neer, zodat de luchtbelletjes breken. Giet de ganache nu over de karamellaag en beweeg de vorm om de laag te verdelen. Zet de taart 30 minuten in de koelkast en bewaar op kamertemperatuur totdat je hem wilt serveren. Wij hebben hem langer in de koelkast laten staan. Chocoladetaart met karamel en walnoten - 64 Chocoladetaart met karamel en walnoten - 69 Chocoladetaart met walnoten - 032

Chocoladetaart met walnoten - 081

1 reactie

  1. Deze moet een keer geprobeerd worden!

    Caroline Brouwer op 14 December 2012

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!