Chocoladeroomijs met whisky

Een heerlijk chocoladeroomijs met whisky!

Dit ijs bestaat ui een flinke hoeveelheid whisky. Alcohol is een stuk lastiger om te bevriezen en het ontdooit sneller, iets om rekening mee te houden als je dit ijs maakt. Zorg ervoor dat je het minstens een nacht in de vriezer laat staan. Dit ijs kun je gemakkelijk met de ijsmachine maken, maar ook zonder ijsmachine is het mogelijk. Volg dan methode 2.

Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella Ć©n het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.

Probeer ook eens roomijs met karamel, aardbeiensorbetijs of cranachan.

DSC_0196

Chocoladeroomijs met whisky
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
4 personen

Ingrediënten

 • 125 gram poedersuiker
 • 400 gram, ongeklopt slagroom
 • 100 gram pure chocola
 • 50 gram melkchocola
 • 45 ml whisky

Bereidingswijze & foto's

 1. Smelt de chocola au bain marie (boven een pan met kokend water) of in de magnetron (+- 1 minuut). Laat afkoelen. DSC_0201

 2. Gebruik een mixer om de slagroom te kloppen totdat de room dikker wordt. Sla hem niet helemaal stijf.

 3. Meng de poedersuiker door de ongeslagen room.

 4. Roer de chocola door het roommengsel. Laat helemaal afkoelen. DSC_0206

 5. Roer de whisky erdoorheen. DSC_0210 DSC_0222

 6. Schenk het mengsel in de ijsmachine. Laat het ijs daarna nog minstens een nacht invriezen. Serveer direct om te voorkomen dat het ijs smelt.

Het ijs maken zonder ijsmachine

 1. Volg stap 1 t/m 5 van bovenstaand recept.

 2. Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.

 3. Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.

DSC_0577

2 Reacties

 1. Goeidag, Het salmonellagebeuren is mij wat overdreven, verhitten van 45 minuten is wel erg lang, de compositie koken met ei er in klinkt ook niet echt logisch (ei stolt, wordt klontjes). Gelukkig kennen we in deze wondere wereld ook gewoon gepasturiseerd ei (even zoeken, maar dan heb je ook wat). Ik mis een recept voor parfait op de site (zacht ijs, waar een ijsmachine overbodig voor is)

  Julien op 7 March 2011

 2. Hoi Julien,

  Inderdaad, in deze wondere wereld verkopen ze ook gepasteuriseerde eieren. Helaas zijn ze bij de meeste supermarkten niet verkrijgbaar (wel bij groothandels). Bovendien moet je dan meteen een pak van 1 liter kopen en dat is redelijk veel.

  Het risico op besmetting met salmonella is inderdaad niet heel groot, maar het is er wel. Iedereen mag hier zijn eigen keuze in maken.

  We hebben inderdaad nog geen recept voor parfait op onze website.

  Veel groeten, Lisa

  Lisa op 7 March 2011

Reactie achterlaten

Je gegevens
 1. *
 2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!