Home Page › Wereld › Amerika ›
Tulbandcake met 7-up
Een volle tulbandcake met 7-up.
Ik voel me altijd aangetrokken tot gerechten met vreemde ingrediënten. Ik vind die recepten leuk omdat ik me dan niet voor kan stellen hoe het eindresultaat zal smaken (oh de verrassing!). Het boek ‘United cakes of America’ van Warren Brown voorziet wel in die behoefte. Er staat een chocoladetaart in met zuurkool, die ik zeker nog een keer ga proberen. Maar deze cake trok mijn aandacht het eerst. Na een succesvolle coca-colataart, moest deze cake ook een succes worden.
Het was deels een succes. Toen ik de ingrediënten aan het omrekenen was, schrok ik al wel een beetje van de hoeveelheden. En in tegenstelling tot deze tulbandcake, was deze cake erg zwaar. Het is eigenlijk een beetje een boterkoek in tulbandvorm. Je moet hem echt serveren in dunne plakken. Ook een idee is om een deel in te vriezen. Ik heb hem gemaakt in een standaard tulbandvorm en die was eigenlijk net te klein (in de oven volgde een overstroming). Je zou het beslag ook kunnen verdelen over twee cakevormen. Warren Brown giet ook nog een waterglazuur over deze cake, maar ik vond dat niet echt nodig.
Probeer ook eens tulbandcake met peer, mokka-tulbandcake met walnoten of tulbandcake voor de feestdagen.
Ingrediënten
- 325 gram bloem
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- 1/4 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 190 ml 7-up
- 60 ml citroensap
- 2 theelepels vanille-extract
- 325 gram boter
- 525 gram kristalsuiker
- 5 eieren
- 2 eigelen
- Om te serveren poedersuiker
Alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een tulbandvorm (groter dan 3 liter) in met boter en bestuif de binnenkant met bloem.
-
Meng de bloem, het aardappelzetmeel, de baking soda en het zout in een kom. Meng de 7-up, het citroensap en het vanille-extract in een andere kom.
-
Stop de boter en de suiker in een grote kom. Klop met een mixer 5 minuten op een lage stand, totdat je een luchtig mengsel hebt.
-
Voeg een voor een de eieren en de eigelen toe en klop weer goed na toevoeging van elk ei.
-
Voeg dan om en om de droge en de natte ingrediënten toe (elke keer ongeveer een kwart van de ingrediënten). Klop nog eens een 20 seconden.
-
Schep het beslag in de vorm (of vormen) en bak voor 50 minuten in de oven of totdat een prikker er schoon weer uitkomt.
-
Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal dan voorzichtig een mes langs de randen en draai de cake om op een rooster. Laat nog eens 15 minuten afkoelen. Bestrooi met poedersuiker en serveer.
Er zijn nog geen reacties.