Guinness gingerbread

Een kruidige cake met Guinness.

Ik wilde deze cake al een tijdje maken en het is eindelijk gelukt. Het resultaat: een zachte, kruidige cake met een diepe smaak van Guinness. Wij vonden het lekker, maar de smaak van Guinness is erg aanwezig. Als je niet van Guinness houdt is dit geen aanrader. Ook voor kinderen is dit waarschijnlijk wat te sterk. Het recept komt uit Nigella’s Kitchen. Het laat zich, mits goed ingepakt, goed invriezen. Probeer ook eens gembercake met peer, zoete aardappelcake met rozijnen of kruidcake met courgette en walnoten.

gembercake met guinness guinness gingerbread
Guinness gingerbread
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
24 stukjes

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 300 gram Golden Syrup
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 250 ml Guinness
  • 2 theelepels gemalen gemberpoeder
  • 2 theelepels gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagels
  • 300 gram bloem
  • 2 theelepels bicarbonaat van soda
  • 300 ml zure room
  • 2 eieren

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Beleg een vierkanten vorm van 23 cm (of een vorm van 30 x 20 x 5 cm) met bakpapier en vet hem in met boter. Guinness Gingerbread - 002

  2. Stop de boter, Golden Syrup, basterdsuiker, Guinness, gemberpoeder, kaneel en gemalen kruidnagels in een grote pan (het beslag wordt in deze pan gemaakt). Zet op laag vuur en laat alles zachtjes smelten. Guinness Gingerbread - 003 Guinness Gingerbread - 005

  3. Haal de pan van het vuur en klop de bloem en de bicarbonaat van soda erdoorheen. Blijf kloppen tot een glad beslag (wees geduldig). Guinness Gingerbread - 009

  4. Klop de zure room en de eieren samen los in een maatbeker. Klop door het bloemmengsel met je garde tot je een glad beslag hebt. Guinness Gingerbread - 006 Guinness Gingerbread - 010 Guinness Gingerbread - 012

  5. Giet het beslag in de vorm en zet in de oven. Bak voor ongeveer 45 minuten of totdat de cake gerezen is en van de randen los begint te komen. Laat helemaal afkoelen en snij in stukken. Bestrooi eventueel met poedersuiker. Guinness Gingerbread - 017 Guinness Gingerbread - 023 Guinness Gingerbread - 029

Guinness Gingerbread - 027

1 reactie

  1. Ik ken dit recept uit Kitchen idd, en het is echt heerlijk! Vind de guinness trouwens niet echt super overheersen. Het recept is prima te halveren trouwens, en dan in een cake blik te maken. Ik vries ze altijd in stukken in, zodat je er makkelijk 1 uit kan halen om mee te nemen naar je werk.

    Janna op 19 November 2011

Reactie achterlaten