Tikka Masala currypasta

Maak je eigen currypasta's om later snel en gemakkelijk kruidige gerechten op tafel te zetten.

Het recept voor deze currypasta komt uit Jamie’s kookrevolutie.Een currypasta is een kruidenpasta waarmee je snel een heerlijke Indiase of Thaise saus klaar kunt maken. Je kunt currypasta tegenwoordig ook in de meeste supermarkten krijgen, maar alleen in een toko vind je de echt lekkere, kruidige kant-en-klare pasta’s. Daarom is het leuk om je eigen pasta’s te maken. Snelle, gemakkelijke curry’s maak ik meestal zo:

  1. bak wat gesnipperde ui en knoflook in wat boter;
  2. bak een eetlepel currypasta kort mee;
  3. voeg kokosmelk of bouillon toe om de saus te maken;
  4. kook in deze saus de kip, vis of vlees gaar.

Je kunt heel veel verschillende soorten kruidenpasta’s vooraf bereiden, waardoor je heel gemakkelijk heel afwisselende maaltijden uit je voorraadkast tevoorschijn kunt toveren. Wat dacht je van curry op een pizza, of currysalade? Serveer je eigen curry’s met bijvoorbeeld aardappelpakora’s, naans en kardemomrijst. Eet smakelijk!

Als je alleen een éénmalige curry wil maken moet je eens kijken naar onze recepten voor bombay, vindaloo, korma, madras of rogan josh (zie al onze Indiase recepten).

Tikka Masala currypasta
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
6 eetlepels

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 1 duimstuk gember, geschild
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 tl garam masala
  • ½ tl zout
  • 2 el olie
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 rode pepers
  • 2 el koriander (gehakt)
  • 1 el geraspte kokos (gedroogd)
  • 2 el amandelen (gemalen)
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 el azijn

zelfgemaakte currypasta blijft ongeveer twee weken goed, mits goed afgesloten bewaard in de koelkast.

Bereidingswijze & foto's

  1. Zet een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en rooster daarin het komijn- en korianderzaad zonder olie, tot ze bruin en geurig zijn.

  2. Maal het komijn- en korianderzaad in een vijzel fijn tot poeder.KruidenmengselGemalen pasta

  3. Combineer nu alle ingrediënten behalve de azijn en de helft van de olie in een (grote) vijzel of in de keukenmachine en pureer het samen tot een puree.

  4. Voeg de resterende olie toe aan de koekenpan en schep de kruidenpasta in de pan. Bak het kort op middelhoog vuur tot het sist en geurig is.Currypasta bewaren in een pot

  5. Voeg de azijn toe, roer het met een spatel goed door de pasta en laat het nog een minuutje pruttelen. Schep het dan in een kom om af te laten koelen.

Currypasta

1 reactie

  1. Hoi Hoi Arjan en Lisa,

    Deze curry heb ik dus ook gemaakt, heerlijk!! De over gebleven curry heb ik ingevroren in een ijsblok bakje. 2 blokjes curry is ongeveer een eetlepel. Lekker makkelijk voor een volgende keer en het blijft langer goed.

    Groetjes Thea

    Thea op 14 August 2009

Reactie achterlaten