Franse uiensoep

Franse uiensoep is heerlijke, geurige wintersoep, die vooral met een dikke laag gesmolten kaas onweerstaanbaar is.

Het maken van uiensoep échte, goede uiensoep, kan veel tijd kosten. Gelukkig kun je bij dit recept het meeste van die tijd aan andere dingen besteden, terwijl je uien in de oven staan. Het geheim van deze soep zit hem in het drie keer karameliseren van de uien, de combinatie van runder- en kippenbouillon en de verse kruiden die je gebruikt. Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd van deze soep; afgezien van het snijden van de uien is het allemaal zeer gemakkelijk en bevredigend. De raison d’être van Franse uiensoep is de kaas die je er op legt. Laat deze niet weg, en wees er zeker ook niet zuinig mee. Geef eens iets meer uit aan goede, lekkere kaas en je zult er zeker geen spijt van krijgen. Serveer een kop uiensoep met kaas als stevig voorgerecht, bij de lunch of als maaltijdsoep. Na twee kommen zit je vast vol.

Probeer ook eens Franse knoflooksoep, Oosterse kippensoep of Amerikaanse pompoensoep.

Franse uiensoep
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 - 8 personen

Ingrediënten

  • 10 uien
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 liter kippenbouillon
  • peper & zout
  • 75 g boter
  • Verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn en oregano
  • 6 sneetjes stokbrood
  • 6 plakken kaas, bijvoorbeeld Gruyère

In plaats van stokbrood kun je ook croutons gebruiken.

Bij de meeste supermarkten koop je voor ongeveer een euro een builtje verse, Italiaanse kruiden—gebonden en al. Dit is ideaal voor dit recept. Gedroogde kruiden uit een potje zijn geen vervanging.

TIP: gebruik eens olijfolie samen met boter. Dit geeft extra smaak aan de uien. In mijn ervaring is olie geen vervanging van boter, wel een goede aanvulling.

Bereidingswijze & foto's

  1. Pel alle uien en snij ze in plakken. Maak de plakken niet te dik, maar besteed ook niet teveel tijd aan het snijden. Je hebt er een hoop te doen! 3259484991_bbc5fd68811 3260319968_d1738980491

  2. Trek de plakken ui een beetje los in ringen en gooi ze in een grote, stevige braadpan. Zorg ervoor dat je een goede, stevige pan gebruikt waarin je uien niet zullen aanbranden.

  3. Snijd je boter grof in blokjes en meng het door de uien. 3260332550_95766414e41 3260333960_42349637111

Uien stoven

  1. Zet de braadpan met de deksel er op in de oven (60 minuten, 180 °C)

  2. Haal de pan na een uur uit de oven en zet hem op het fornuis. Schep de uien goed om en voeg als je denkt dat dat nodig is extra boter of olie toe.

  3. Zet de pan terug in de oven, nu voor een half uur met de deksel schuin op een kier.

  4. Haal na een half uur de pan uit de oven, en zet hem op middelhoog vuur op het fornuis. De uien zouden nu goed moeten sissen, en er donkerbruin uit moeten zien.

  5. Bak de uien door tot alle vocht weg is en de uien volledig donker zijn, ongeveer 5 minuten. Blijf goed omscheppen. 3259501477_8dc5a19cb01 dsc_02092

Karameliseren

  1. Draai het vuur hoog en voeg een scheut water (50-100 ml, het komt niet zo nauw) toe. Blijf goed omscheppen tot al het water opgenomen is. Herhaal dit twee keer.

  2. Wanneer de uien gekarameliseerd zijn kun je echt de soep gaan maken. Voeg naar smaak peper en zout toe en dan de bouillon en de kruiden. Roer goed door.

  3. Draai het vuur laag en breng de soep zachtjes aan de kook. Laat minstens een half uur zachtjes koken. Hoe langer je de smaken laat trekken, hoe lekkerder je soep wordt.

Garneren

  1. Verwijder de verse kruiden uit de soep als deze nog grove stukken of takjes hebben.

  2. Schenk de soep voor serveren in kommen.

  3. Leg er een of twee stukjes stokbrood in. Leg daar bovenop een flinke plak kaas en zet de kommen in een voorverwarmde oven of onder de grill tot de kaas goudbruin is. Serveer direct.

dsc_0018_2-676x10241

1 reactie

  1. Hallo,

    Mooi recept. Ik herken dit recept ook zeker met het gegratineerde stukje brood. Ik vond echter ook een gebonden variant die ik nog niet kende. Weten jullie ook of dit authentiek is?http://www.kookse.tv/recept/franse-uiensoep-.php

    bedankt!

    groet,

    Anke

    Anke op 2 May 2011

Reactie achterlaten