Home Page › Diner › Gevogelte ›
Zomerse salade met gegrilde kip
Met de komst van de zomer is de tijd van boerenkool en warme chocolademelk voorbij. Het is tijd voor frisse salades, zoals deze.
Deze salade is een verzameling van lekkere ingrediënten, waarbij je gemakkelijk kunt variëren met wat je op dat moment in huis hebt. Ik had de voordehandliggende combinatie van tomaat en komkommer in huis, maar de basis voor deze salade is de ietwat pittige saus, zachte, gegrilde kip en de frisheid van citroen en appel.
Zoals voor de meeste salades ben je ook bij dit recept even bezig met alles voorbereiden, maar dat betekent niet dat dit geen gemakkelijk recept is. Je kunt natuurlijk ook een kleinere portie maken, eventueel zonder de kip, en die als bijgerecht serveren.
Als je op zoek bent naar meer zomerse recepten, kijk dan ook eens bij onze andere salades of probeer eens mangoijs, uientaartjes met rozemarijn, hummus, gevulde eieren of geroosterde noten met rozemarijn. Laat de zomer maar komen!
Ingrediënten
- 2, hardgekookt eieren
- 1 kipfilet
- 1 citroen
- 1 rode ui
- 1, bijvoorbeeld Elstar appel
- 1 halve komkommer
- 2 tomaten
- 2 handjes rucola, gewassen
- 3 el olie
- 6 eetlepels mayonaise
- 1 el Worcestersaus
- 2 handjes, geraspt Parmezaanse kaas
- peper & zout naar smaak
TIP: Geef je dressing een extra kick door naar smaak tabasco toe te voegen. Een beetje hitte past goed bij de frisse smaak van citroen, maar maak het niet té heet!
Bereidingswijze & foto's
-
Snijd de komkommer en tomaat in blokjes ter grootte van een dobbelsteen, of, als je in een ijverige bui bent, nog wat kleiner. Schraap met een lepel de vochtige delen weg, want dat maakt de salade te nat.
-
Meng de tomaat en komkommer in een kom met een flinke snuf zout en wat peper.
-
Rasp de schil van een citroen en zet dit apart. Knijp daarna de citroen uit en zet het sap apart. Verdeel de helft van het sap en de geraspte citroenschil over het komkommer-tomaatmengsel.
-
Pel de rode ui en snij in stukjes. Meng het door het komkommer-tomaatmengsel. Laat dit nu een half uurtje staan.
-
Stop je kipfilet, nadat je ‘m hebt schoongemaakt, in een plastic zak samen met een flinke snuf versgemalen peper en zout, een eetlepel van het citroensap en een eetlepel olie. Sluit de zak, zorg dat de kip goed bedekt wordt in deze snelle marinade.
-
Leg de zak plat op het aanrecht en sla hem plat met een deegroller of pan. Een platgeslagen kipfilet grilt sneller, egaler en wordt malser. Laat hem een half uurtje marineren in de koelkast in de zak.
-
Meng voor de dressing de mayonaise, Worcestershiresaus, een handje geraspte Parmezaanse kaas en de rest van het citroensap (ongeveer twee eetlepels) in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Als je wil, kun je ook nog wat tabasco toevoegen.
-
Laat een grillpan goed heet worden en gril hierop de kipfilet 7 minuten aan beide zijden, of tot de kip goudbruin met zwarte strepen is. Zet de filet dan even apart.
-
Snijd de appel in dunne plakjes.
-
Begin de salade op te bouwen: neem een bord en leg daarop een laag appelpartjes, bedek met sla, plakjes ei, het komkommer-tomaatmengsel en een besprenkel met dressing.
-
Snijd de kipfilet in reepjes en verdeel deze over de salade.
-
Maak de salade af met de rest van de Parmezaanse kaas en naar smaak nog wat extra olijfolie, citroensap of peper en zout.
4 Reacties
• Tom op 26 July 2010 ∞
• mwj op 28 June 2011 ∞
• Lisa op 5 July 2011 ∞
• Mark op 30 July 2012 ∞