Kardemomrijst

Een simpele rijst met iets extra's.

Kardemom is een sterke smaakmaker. Er zijn geen regels voor hoeveel kardemom je toe moet voegen, doe het naar smaak. Kardemomzaadjes komen uit kardemompeulen. Ze hebben het meeste smaak als je ze zelf uit de peulen haalt en plet met een vijzel, maar je kunt ook gepelde of gemalen kardemom gebruiken. Zorg dat je de rijst droog kookt (en dus niet afgiet) om zoveel mogelijk smaak te behouden.

Probeer ook eens pilaurijst, vegetarische paëlla of kerrierijst met kokos.

DSC_0512

indiase rijst kardemompeulen kardemomrijst rijst rijstgerechten
Kardemomrijst
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 175 gram rijst
  • 8 kardemompeulen

Bereidingswijze & foto's

  1. Pel de kardemompeulen en haal de zaadjes eruit. DSC_0513

  2. Plet de zaadjes en maal ze fijn met een vijzel. DSC_0514 DSC_0518

  3. Meng de kardemom met de rijst in een pan. Giet er water bij. De hoeveelheid water hangt af van de soort rijst die je gebruikt. Een algemene richtlijn is 1 kop water per kop rijst plus 1 extra kop water aan het eind. Dit geldt echter lang niet voor alle soorten rijst, omdat de wateropname per rijstsoort verschilt.

  4. Roer de rijst en het water een keer door elkaar en kook de rijst vervolgens gaar. Let erop dat je niet meer roert totdat de rijst klaar is, dit voorkomt dat de rijst te veel water opneemt en zijn structuur verliest. Serveer bijvoorbeeld met kip korma, kip Tandoori of een curry Madras.

DSC_0555

1 reactie

  1. Deze rijst is echt lekker.

    Thea op 17 December 2010

Reactie achterlaten