Witlof met ham en kaas uit de oven

Een simpel maar heerlijk gerecht met witlof.

Ik hield nooit van witlof, maar op deze manier vind ik het heerlijk! Dit is een simpel recept met ham en kaas. Je kunt ook een kaassaus maken en die eroverheen gieten en bedekken met paneermeel (zoals deze witlofschotel). In dit recept wordt de witlof gestoomd. Je kunt er ook voor kiezen om ze 5 minuten te koken.

Kijk ook eens bij gestoomde groenten en snelle courgettefrietjes. Heb je wat meer tijd? Dan kun je ook deze witlofschotel met kaassaus maken.

3399720904_8d69cf6a3f

Witlof met ham en kaas uit de oven
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
2 - 3 personen

Ingrediënten

  • 3 stronken witlof
  • 3 plakken schouderham
  • 6 eetlepel geraspte kaas

Serveer deze witlof bijvoorbeeld met gebakken aardappels.

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 200°C

  1. Was de witlof en verwijder de buitenste blaadjes.

  2. Halveer de witlofstronken horizontaal. 3399720626_2fd3b9bf37

  3. Snijd de kern eruit, deze is erg bitter. 3398914117_a2637b424f 3398914565_0512b483c4

  4. Vul een steelpan met heet water en breng aan de kook. Zet een stoommandje op de pan en leg de witlof erin. Laat 5 minuten stomen. 3398915379_cd5406b9d8 3398915007_bf7bbca2ac

  5. Snijd de plakken ham doormidden. Haal de witlof uit het stoommandje en leg ze in een ovenschaal.

  6. Wikkel elk deel witlof in een plakje ham. 3398916563_d3dd6b2533 3398917573_aa55729cc4

  7. Bestrooi de witlof met geraspte kaas. Zet de schaal in de oven. 3398917883_ebd6f5e301

  8. Bak de witlof voor 10 – 15 minuten.

3398920595_a7f25de900

5 Reacties

  1. hoeveel graden moet de oven? 200?

    lonneke op 7 August 2011

  2. oeps ik zie het al 200 idd

    lonneke op 7 August 2011

  3. Dank je voor het recept! Net geprobeerd, super lekker. Wij hebben er wel aardappelen bij gedaan.

    E. op 17 October 2011

  4. Hoi E., hartstikke leuk om te horen. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 October 2011

  5. Leuk en lekker recept hoor! Ik heb zelf ook een recept op mijn website, wie weet vinden jullie die ook het proberen waard: Lekkere witlof bereiden.

    Sanne S op 6 November 2012

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!