Vijgen en pruimen uit de oven

Een lekker toetje met verse vijgen, pruimen, rode druiven, rode wijn en kardemomroom.

Dit is een lekker toetje voor in de herfst en de winter. De saus smaakt naar glühwein. Je kunt de room vervangen door Griekse yoghurt of labneh. Het recept komt uit Roast figs, sugar snow van Diana Henry. Zij gebruikt 150 ml rode wijn en 100 ml wodka, maar geeft aan dat je ook alleen rode wijn kunt gebruiken, dus dat hebben wij gedaan.

Je kunt dit toetje warm of koud serveren. Diana Henry heeft het liever koud en wij vonden dat ook wel erg lekker. Kijk zelf even wat je lekkerder vindt. Omdat je het koud kunt serveren, kun je dit toetje ook heel goed voorbereiden voor een etentje.

Probeer ook eens vijgen met blauwe kaas en honing, warme vijgentaartjes of deze omgekeerde pruimencake.

Vijgen en pruimen uit de oven
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
8 personen

Ingrediënten

  • 16 verse vijgen
  • 12 stevige pruimen
  • 250 ml rode wijn
  • 6 eetlepels crème de cassis
  • 200 gram kristalsuiker
  • 300 gram rode druiven

Om te serveren

  • 4 kardemompeulen
  • 275 ml ongeklopte slagroom
  • Naar smaak poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Snij het steeltje van de vijgen af en halveer ze, maar snij ze net niet helemaal door. Halveer de pruimen en verwijder de pit (snij in vieren als het grote pruimen zijn). Leg de vijgen met de pruimen in een ovenschaal (naast elkaar). Geroosterde vijgen en pruimen - 003 Geroosterde vijgen en pruimen - 005 Geroosterde vijgen en pruimen - 006

  3. Meng de wijn, 150 gram suiker en 4 eetlepels cassis in een steelpannetje. Verwarm het mengsel op het vuur en roer totdat de suiker opgelost is. Breng het mengsel aan de kook en laat inkoken totdat je tweederde van de vloeistof over hebt. Giet over het fruit. Bestrooi het fruit met de rest van de suiker. Geroosterde vijgen en pruimen - 007 Geroosterde vijgen en pruimen - 010 Geroosterde vijgen en pruimen - 011

  4. Bak het fruit 15 minuten in de oven. Verdeel dan de druiven over het fruit heen en rooster nog eens 15 minuten. Het fruit moet zacht zijn, maar nog steeds een beetje stevig. Laat het fruit afkoelen en besprenkel met nog wat eetlepels crème de cassis. Geroosterde vijgen en pruimen - 018

  5. Snij de kardemompeulen in en verwijder de zwarte zaadjes. Stop in een vijzel en stamp ze fijn. Geroosterde vijgen en pruimen - 014 Geroosterde vijgen en pruimen - 015

  6. Stop de gemalen kardemom samen met de slagroom in een kom. Klop tot stijve pieken en voeg eventueel wat poedersuiker toe. Serveer de room met het fruit. Geroosterde vijgen en pruimen - 019 Geroosterde vijgen en pruimen - 021 Geroosterde vijgen en pruimen - 024

Geroosterde vijgen en pruimen - 059

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten

Je gegevens
  1. *
  2. *

Let op: om SPAM te voorkomen moeten reacties eerst goedgekeurd worden voor ze bij het recept verschijnen. Wees geduldig!