Toffeetaartjes met banaan

Of op z'n Engels: banoffee pies!

Deze taartjes zijn snel om te maken en ideaal als toetje (je kunt de bodems en karamel een dag van tevoren maken en ze vervolgens in de koelkast laten staan). Voor de taartbodem heb ik koekkruimels gebruikt, dat is niet hoe de traditionele taartbodem gemaakt wordt, dan wordt er namelijk een taartbodem gemaakt zoals in dit recept. Bij het maken van de toffee is het erg belangrijk dat je blijft roeren, anders komen er namelijk stukjes in je karamel. Ik heb mini-taartvormpjes (met losse bodem, dat werkt perfect) gebruikt met een diameter van 8 cm. Probeer ook eens aardbeiencrumble, chocoladepotjes of mini-pavlova’s met vers fruit.

banaan met toffee bananentaart met toffee banoffee pie
Toffeetaartjes met banaan
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
5 stuks

Ingrediënten

  • 175 gram biscuitjes
  • 100 gram roomboter
  • 400 gram zoete, gecondenseerde melk
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram roomboter
  • 2 bananen
  • 25 gram pure chocola
  • 250 ml slagroom

Bereidingswijze & foto's

  1. Smelt de boter in de magnetron of in een pan op het vuur. Verkruimel de biscuitjes in een keukenmachine of stop ze in een stevige, plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de biscuitjes met de gesmolten boter en verdeel het mengsel over de taartvormpjes. Verdeel de kruimels met de achterkant van een lepel over de vorm en de randen. Zet de taartvormpjes in de koelkast terwijl je de karamel maakt. Banoffee Pie - 001 Banoffee Pie - 003 Banoffee Pie - 005

  2. Stop de zoete, gecondenseerde melk in een steelpannetje met de bruine basterdsuiker en de roomboter. Verwarm op laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klop met een garde. Breng aan de kook en laat 8 – 10 minuten koken terwijl je blijft kloppen met een garde. Zorg dat je de pan niet alleen laat, dan brandt de karamel aan en krijg je stukjes in je karamel. De karamel is klaar als hij genoeg ingedikt is, als je roert met de garde moet je de bodem even kunnen zien. Haal de pan van het vuur. Banoffee Pie - 006 Banoffee Pie - 007 Banoffee Pie - 008 Banoffee Pie - 010

  3. Haal de taartvormpjes uit de koelkast. Schep het karamelmengsel in de taartjes. Het mengsel wordt snel hard, dus werk snel (pas wel op want het is gloeiend heet!). Zet de pan eventueel nog even terug op laag vuur om weer wat vloeibaarder te worden. Laat de karamel afkoelen en zet de taartjes in de koelkast. Banoffee Pie - 012 Banoffee Pie - 016

  4. Klop, vlak voor het serveren, de slagroom stijf. Snij de banaan in plakjes.

  5. Verdeel de plakjes banaan over de taartjes. Schep (of spuit) de slagroom erop. Rasp er de chocola overheen. Duw de bodem omhoog en zet de taartjes op een bordje. Serveer meteen. Banoffee Pie - 017

Banoffee Pie - 020

11 Reacties

  1. Hoi, dit is echt mn lievelingstaart en zo makkelijk! Mijn tip, kook de blikken gecondenceerde melk in zijn geheel 2 uur lang op zacht vuur (hoe langer je kookt hoe meer de suiker carameliseerd en des te bruiner de caramel) De blikken af laten koelen en je kan ze gebruiken wanneer je wilt! Zelfs een jaar lang in de kast te bewaren!

    Myrthe op 3 January 2011

  2. Ha Myrthe, Ze zijn inderdaad erg makkelijk en lekker. Ik gebruik die methode ook wel eens, maar eerlijk gezegd ben ik gewoon te ongeduldig om zo lang te wachten ;). Dan roer ik liever een kwartiertje.

    Lisa op 8 January 2011

  3. Juist gemaakt en het ziet er super lekker uit!! Wij hebben het gegarneerd met zelfgemaakte chocoladeblaadjes!! MMMmmmmmmmmmmmmmmmm!!!! Tilly en Milly

    Tilly en Milly op 20 May 2011

  4. wij hebben hem in een grote vorm gemaakt!! wat is jullie e-mail dan kunnen we de foto’s laten zien!

    Tilly en Milly op 20 May 2011

  5. Ik heb hem ook gemaakt, best machtig, ik heb Bastogne koekjes gebruikt. Tevens ipv banaan heb ik frambozen gebruikt.

    Gr. Louise

    Louise op 1 July 2011

  6. Hoi Louise, Wat leuk, je hebt er een hele nieuwe combinatie van gemaakt! Wel een aparte combinatie lijkt me, framboos en toffee. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 July 2011

  7. Hai.

    Klopt het dat de caramel hard wordt?

    Charlie op 10 September 2012

  8. @ Charlie de karamel wordt wel harder, maar niet zo hard dat je hem niet kunt snijden, eigenlijk vergelijkbaar met zachte toffee. Als hij te hard is, heb je de gecondenseerde melk waarschijnlijk wat te lang gekookt.

    Lisa op 10 September 2012

  9. Hai.

    Lees nu pas je reactie, maar ik denk dat ik idd ook de caramel te lang heb laten door koken. Heb 3 dagen geleden ook uw caramel shortbread gemaakt en kwam dit probleem weer tegen. Volgende keer ga ik het anders doen! Dank u voor de reactie en Op naar het volgende recept ;)

    Charlie op 11 December 2012

  10. Geweldig recept, geweldige site! Dit is mijn favoriete site voor recepten! Ik heb inmiddels al zoveel dingen gemaakt! En als ik even een nieuw ideetje wil opdoen, kom ik hier even neuzen! Bedankt!

    Corine op 15 November 2013

  11. Wat een lieve reactie, Corine, dankjewel!

    Lisa op 15 November 2013

Reactie achterlaten