Home Page › Toetjes ›
Kleverige toffeepudding met gember
Een 'ginger sticky toffee pudding'.
Dit is het eerste recept dat ik geprobeerd heb uit Red velvet chocolate heartache van Harry Eastwood. De slogan op haar boek luidt:’The ultimate feel-good book of natural cakes that taste naughty’. Toen ik deze pudding aan het maken was, had ik er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in. Had niet gehoeven, hij was erg lekker! Wel viel de pudding bij sommige mensen wat minder in de smaak door de overdaad aan gember. Je moet inderdaad wel van gember houden voor deze pudding. Black treacle is in de meeste supermarkten niet verkrijgbaar. Je kunt het wel bestellen, bijvoorbeeld hier. Probeer ook eens kleverige toffeepudding, crème karamel of supersnelle chocoladecake.
![Kleverige toffeepudding met gember](/images/2010/11/Sticky-Toffee-Pudding-met-gember-054.jpg)
Ingrediënten
- 200 gram ontpitte dadels
- 100 gram pecannoten
- 150 gram pastinaak
- 150 gram courgette
- 50 gram verse gember
- 2 eieren
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels black treacle
- 200 gram rijstebloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel bicarbonaat van soda
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel gemalen gember
Voor de saus
- 120 gram ongezouten roomboter
- 2 theelepels black treacle
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 1/4 theelepel zout
- 150 ml zwarte thee
- 1 theelepel gemalen gember
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg de onderkant van een rechthoekige bakvorm (22 cm) met bakpapier en vet de vorm in.
-
Stop de dadels in een kom met kokend water en bedek de kom met plastic folie. Laat ze zo stomen totdat je ze nodig hebt.
-
Schil de courgette en rasp hem fijn. Schil de pastinaak en rasp hem fijn. Schil de gember en rasp fijn.
-
Stop de pecannoten in een keukenmachine. Hak fijn tot een poeder. Voeg de pastinaak, courgette en verse gember toe. Laat de keukenmachine weer draaien totdat je een samenhangend mengsel hebt.
-
Giet de dadels af. Voeg de dadels samen met de eieren, honing en black treacle toe aan de keukenmachine. Hak opnieuw tot een samenhangend mengsel.
-
Voeg de bloem, het bakpoeder, de bicarbonaat van soda, het zout en de gemalen gember toe. Draai nog een keer tot een samenhangend beslag.
-
Giet het mengsel in de bakvorm. Zet in het midden van de oven en bak 1 uur. Bedek de pudding na een half uur met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet kan verbranden. Haal de pudding uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm terwijl je de saus maakt.
-
Stop alle ingrediënten voor de saus in een kleine steelpan en breng aan de kook. Laat precies 4 minuten hard koken. Haal de pan van het vuur en klop met een garde door elkaar.
-
Serveer de cake met de saus of giet de saus over de cake (die nog in de bakvorm zit) en snij er stukjes van.
![Sticky Toffee Pudding met gember - 056](/images/2010/11/Sticky-Toffee-Pudding-met-gember-056.jpg)
Er zijn nog geen reacties.