Home Page › Toetjes › IJs met rauw ei ›
Karamelijs
Heerlijk roomijs met een karamelsmaak!
Het kan lastig zijn om karamel te maken. De pan wordt erg heet, dus wees voorzichtig. Zorg dat je niet roert als de suiker aan het smelten is. Daarnaast is het bij dit ijs belangrijk dat je even extra oplet bij stap 3, het melkmengsel kan namelijk omhoog komen als het op de hete karamel wordt gegoten. Neem dus een pan die groot genoeg is en haal de pan meteen van het vuur als dat gebeurt. Dit ijs heeft een heerlijke smaak!
Probeer ook eens ijs met dulce de leche, roomijs met witte chocola en aardbeien of bananenijs.
Ingrediënten
- 225 ml ongeklopte slagroom
- 600 ml melk
- 190 gram fijne kristalsuiker
- 6 eigelen
Bereidingswijze & foto's
-
Stop de melk met de room in een kookpan. Breng aan de kook en laat op de laagste stand staan zodat het mengsel heet blijft.
-
Stop 85 gram van de kristalsuiker in een pan met een dikke bodem (het melkmengsel moet er dadelijk ook nog in passen). Zet op een middelhoog vuur en laat de suiker smelten (roer niet, je kunt wel met de pan bewegen). Laat staan totdat de suiker een gouden karamelkleur heeft gekregen.
-
Giet een kwart van het melkmengsel bij de karamel en zet het vuur even laag. Het mengsel kan snel omhoog komen bubbelen, haal dan de pan snel van het vuur. De karamel is nu wat harder geworden, laat de pan op laag vuur staan terwijl je roert totdat de karamel in het melkmengsel is gesmolten. Roer dan de rest van het melkmengsel erdoorheen. Haal van het vuur en zet apart.
-
Klop de eigelen in een maatbeker met de rest van de suiker totdat ze luchtig zijn. Schenk de eigelen over het warme karamelmengsel en roer totdat je een samenhangend mengsel hebt.
-
Zet de pan even terug op laag vuur (het mengsel mag nu niet meer koken) en roer met een houten lepel totdat het mengsel dik genoeg is om te blijven plakken op de achterkant van je lepel. Haal de pan van het vuur. Laat het mengsel nu afkoelen en zet het een uur in de koelkast.
-
Vries het mengsel in met je ijsmachine. Laat 15 minuten in de koelkast staan voordat je het gaat serveren.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 5 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het 15 minuten voordat je het wilt eten in de koelkast.
1 reactie
• Kelly op 2 September 2011 ∞