Home Page › Toetjes › IJs zonder rauw ei ›
Gemberijs
Heerlijk, romig ijs met verse gember en stukjes stemgember.
Afgelopen zomer zijn wij een week gaan kamperen in Wales. We hadden een paar prachtige dagen en op een van die dagen zijn we in Hay-on-Wye beland, een schilderachtig plaatsje dat bekend staat om zijn tweedehands boekwinkeltjes (‘the world-famous booktown’). Na het bezoeken van minstens 5 boekwinkeltjes was het tijd voor een ijsje. In het centrum van het dorpje, aan de voet van een kasteeltje (en de ‘Honesty bookshop’: stellingen die buiten op het gras staan, volgepropt met boeken. Er is geen kassa en als je een boek mee wilt nemen, moet je een pond (of 50 pence) in een bak stoppen, prachtig idee) zit Sheperds ice cream & coffee bar. Daar hebben we een ijsje gegeten en verschillende smaken uitgeprobeerd (vlierbloesem, mango, aardbei en gember). Ik had eerder nog niet gedacht aan de mogelijkheid van ijs met gember, maar het is echt erg lekker.
Natuurlijk wilde ik ook thuis een poging wagen om dit ijs te maken, en het was een succes! De gember is niet prominent aanwezig (als je een sterkere gembersmaak wilt, voeg dan wat extra verse gember toe), maar het heeft een subtiele, frisse smaak met heerlijke stukjes stemgember. Ik heb het ijs zonder ei gemaakt, maar je zou ook een custardbasis kunnen maken (zoals bij dit ijs) en de gember daar aan kunnen toevoegen. Probeer ook eens ijscake met schuim, aardbeienroomijs of kokosijs.
Ingrediënten
- 600 ml ongeklopte slagroom
- 1 duimstuk verse gember
- 3 eetlepels stemgembersiroop
- 30 gram kristalsuiker
- 4 bolletjes stemgember
- Ter garnering stemgember
Bereidingswijze & foto's
-
Schil de verse gember en snij in stukken. Stop in een pan en giet de slagroom eroverheen. Voeg de suiker toe, zet de pan op het vuur en laat op laag vuur, wel af en toe roeren, 10 minuten staan. De suiker is dan opgelost. Proef of je de gembersmaak goed vindt (bedenk dat er nog stukjes stemgember toegevoegd worden) en voeg eventueel nog wat extra gember toe en laat nog wat langer staan. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen.
-
Haal de verse gember uit het slagroommengsel. Roer de stemgembersiroop erdoorheen. Zet het mengsel minstens 1 uur in de koelkast.
-
Hak de stemgember fijn en zet apart.
-
Giet het mengsel in de ijsmachine en vries het mengsel in ongeveer 30 minuten in. Voeg de stemgemberstukjes toe en roer door elkaar. Laat het ijs daarna nog minstens 1,5 uur in de vriezer staan. Zet een half uur voordat je het wil eten in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 3 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Roer dan de stukjes stemgember erdoorheen. Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
1 reactie
• Caroline Brouwer op 9 October 2010 ∞