Viergranenbrood

Een lekker vers brood met vier granen.

Zoals al eerder verteld op ons blog, zijn we een tijdje geleden weer eens bij De Zuidmolen geweest in Groesbeek. Daar heb ik onder andere viergranenmeel meegenomen (ik heb daar trouwens ook reuzel gevonden, misschien toch maar eens proberen om een authentieke Engelse kerstpudding te maken!). Het viergranenmeel bestond uit volkorenmeel, tarwebloem, maïsmeel, volkoren roggemeel, gerstemeel en geplette tarwe. Op een zondagochtend dit heerlijke brood gebakken, echt op z’n lekkerst als ie net uit de oven komt, maar je kunt hem ook invriezen voor later. Je kunt ook sesamzaad, maanzaad of bijvoorbeeld pompoenpitten gebruiken in plaats van het lijnzaad en de havervlokken. Probeer ook eens monkey bread, haardbrood of olijfoliebrood.

viergranenbrood zelf brood maken
Viergranenbrood
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
2 broden

Ingrediënten

  • 1 kilo viergranenmeel
  • 10 gram gedroogde gist
  • 20 gram zeezout
  • 650 – 700 ml handwarm water
  • Om in te vetten zonnebloemolie
  • Om te bestrooien lijnzaad en havervlokken

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng het meel met de gist en het zout in een kom. Ik heb het deeg gemaakt in mijn KitchenAid, maar het kan ook met een mixer met deeghaken of met de hand. Waar je op moet letten, is dat de structuur van het deeg verandert naar elastisch. De hoeveelheid water hangt af van het meel dat je gebruikt. Meng goed door elkaar en kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Viergranenbrood - 02 Viergranenbrood - 04 Viergranenbrood - 06

  2. Vet een flinke kom in met een theelepel zonnebloemolie (sla deze stap niet over, het maakt het deeg minder plakkerig). Leg het deeg erin en draai de bal om, zodat alle kanten bedekt zijn. Bedek de kom met plastic folie en zet op een warme plaats (maar niet op de verwarming, die is te heet) om te rijzen. Laat ongeveer 1 uur rijzen of totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld. Viergranenbrood - 08 Viergranenbrood - 10 Viergranenbrood - 12

  3. Bestuif een werkblad met bloem. Haal het deeg uit de kom en kneed een paar keer door. Verdeel in twee stukken en vorm er twee broden van. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg ze erop. Laat nog eens een half uur rijzen. Verwarm de oven voor op 250°C. Viergranenbrood - 21 Viergranenbrood - 23 Viergranenbrood - 34

  4. Snij de bovenkant van het brood in met een scherp mes. Besprenkel met wat water en vervolgens met de havervlokken en het lijnzaad. Viergranenbrood - 37 Viergranenbrood - 38 Viergranenbrood - 40 Viergranenbrood - 45

  5. Zet de broden in de oven. Bespuit de binnenkant van je oven met een waterspuit (dit creëert een stoomeffect). Bak voor 10 minuten en draai dan de temperatuur naar 200°C. Bak voor 30 – 40 minuten of totdat de binnenkant hol klinkt als je erop klopt. Leg op een rooster en laat afkoelen. Viergranenbrood - 90

    Viergranenbrood - 86

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten